Rassen waarbij droge ogen voorkomt

Droge ogen is een veel voorkomende aandoening - 1 op de 22 honden heeft er last van. Bij bepaalde rassen is dit cijfer bijna tweemaal zo hoog. Het is belangrijk om te weten dat de ogen van bepaalde honden met droge ogen er normaal uitzien, ondanks een sterk verminderde traanproductie en afbraak van de traanklieren. Hoe eerder droge ogen wordt vastgesteld en goed behandeld, des te beter de langetermijnvooruitzichten voor de ogen van de hond. Droge ogen is bovendien een pijnlijke aandoening (het voelt als zand in de ogen), dus een snelle behandeling draagt ook bij aan het welzijn van de hond.

Vatbare rassen

Honden van alle rassen kunnen op alle leeftijden last krijgen van droge ogen, maar sommige rassen zijn duidelijk vatbaarder, zoals:

  • Engelse cockerspaniël
  • West Highland white terriër
  • Cavalier King Charles-spaniël
  • Shih-Tzu

Andere rassen zijn nog de yorkshireterriër, buldog, pekinees, mopshond en lhasa apso.

In oogheelkunde gespecialiseerde dierenartsen raden aan vatbare rassen regelmatig te laten testen, en veel eigenaren kiezen ervoor hun hond bij een afspraak voor bijvoorbeeld vaccinatie te laten testen. Op deze wijze wordt droge ogen in een vroeg stadium opgemerkt en kan behandeling worden gestart voordat er te veel traanklierweefsel is afgebroken.