Andere behandelingen

Cyclosporinezalf vergroot de traanproductie binnen twee weken, maar het kan tot zes weken duren totdat het maximumeffect wordt bereikt. Daarom adviseert uw dierenarts mogelijk om tijdens de eerste stadia van de behandeling met cyclosporine kunsttranen te gebruiken om uw hond zich prettiger te laten voelen.

Om de ogen van uw hond vochtig te houden, moeten de kunsttranen zeer regelmatig worden toegediend, bij sommige merken wel om de 30 minuten. Zij zijn echter niet de voorkeursbehandeling voor droge ogen op de lange termijn, omdat ze niet alle functies van natuurlijke tranen vervullen (bijv. bescherming tegen infectie) en het onderliggende ziekteproces niet tegengaan. Voor de meeste hondenbezitters is het ook niet haalbaar om zo vaak kunsttranen toe te dienen dat de hond geen last heeft van zijn ogen.

Honden met droge ogen zijn gevoelig voor ooginfecties, dus uw hond heeft mogelijk behoefte aan een andere behandeling om dit probleem te verhelpen. Zo worden tegen de ontsteking ook andere soorten oogdruppels (die bijvoorbeeld een corticosteroïde bevatten) voorgeschreven.

Echter, behandelingen anders dan met cyclosporinezalf pakken de oorzaak van droge ogen niet aan en verhogen evenmin de natuurlijke traanproductie.

Het is zaak te beseffen dat alleen een langetermijnbehandeling met cyclosporinezalf de afbraak van traanklierweefsel - de onderliggende oorzaak van droge ogen - tegengaat. Daarom gebruikt meer dan 99% van de dierenartsen gespecialiseerd in oogheelkunde cyclosporinezalf voor de behandeling van droge ogen.