Hoe wordt droge ogen behandeld?

Met een juiste behandeling kan droge ogen op de lange termijn goed onder controle worden gehouden. Hoe eerder droge ogen wordt vastgesteld en goed wordt behandeld, des te beter de langetermijnvooruitzichten voor de ogen en het gezichtsvermogen van de hond. Aangezien tranen door traanklierweefsel worden aangemaakt, zorgt vroegtijdige behandeling ervoor dat er voldoende weefsel behouden blijft om voldoende traanvocht te produceren. Honden met droge ogen hebben doorgaans voor de rest van hun leven behandeling nodig om afbraak van de traanklieren, ongemak en ongewenste veranderingen aan de ogen, waaronder blindheid, te voorkomen.

De behandeling van droge ogen kent twee belangrijke aspecten:

  1. Beheersen van de onderliggende afbraak van de traanklieren die wij niet kunnen zien.
  2. Behandeling van de effecten op de ogen die we wel kunnen zien, zoals roodheid en afscheiding.

Uw dierenarts schrijft mogelijk een oogzalf voor die het middel cyclosporine bevat. Dit product heeft drie belangrijke werkingen. Het gaat de afbraak van de traanklieren tegen, vergroot de natuurlijke traanproductie en gaat pijnlijke ontsteking tegen. Het is het enige verkrijgbare veterinaire product dat de onderliggende oorzaak van droge ogen, de afbraak van traanklieren, aanpakt. Het product is bedoeld voor langetermijngebruik bij honden met droge ogen. Hoe eerder met de behandeling wordt begonnen, des te beter het resultaat op de lange termijn.

Normaal gesproken gaan de ogen er snel na de start van de behandeling beter uitzien, wat betekent dat de behandeling aanslaat! Het is echter uitermate belangrijk om de behandeling niet te staken in dit stadium, aangezien de ziekte ongeneeslijk is en de ogen weer achteruit zullen gaan als met de behandeling wordt opgehouden, waardoor verder ongemak en beschadiging van de traanklieren optreedt.

Regelmatige controles bij uw dierenarts vormen een belangrijk onderdeel van de behandeling. De traanproductie moet regelmatig worden gecontroleerd om vast te stellen dat de aandoening goed wordt beheerst.

Early KCS image

Droge ogen vóór behandeling

Early KCS image

Bij voortdurende behandeling met cyclosporine